Meta fisk

Fiskarnas ABC

Det första du får lära dig när du ska fiska är väl ändå att meta! Så var det i varje fall för mig, man får ett långt spö med flöte, krok och mask. I med det i vattnet, sen kommer hela tjusningen med att meta, man får vänta. Så man ska inte ha bråttom när man metar, så att ta en weekend någonstans, med sitt spö och sina förväntningar på lugn och ro. Finns det något bättre?

Det du däremot måste ha är ett fiskekort som gäller för den plats du tänkt meta på.

Olika sätt att meta

Man kan verkligen göra mete till en familjesysselsättning, det är roligt och man får ofta något med sig hem till grillen. De två vanligaste sätten att meta är med ett flöte och bottenmete. Sen finns också varianten där du har mete med frilina.

Meta med flöte – kungen av mete

Det underbaraste av alla meten är ju ändå att använda sig av ett flöte som guppar lätt på vattenytan. Spänningen som är innan abborren börjar nafsa på masken och går till attack, flötet försvinner och nu gäller det att dra i tillbaka flötet i rätt ögonblick och med rätt styrka.

Att ha ett känsligt flöte är i regel det bästa om det inte är mycket turbulens i vattnet av vind och strömmar, då kan ett större flöte med mindre känslighet vara positivt. För att få styrsel på flötet krävs ett sänke, som för linan och kroken ner till det djup som du önskar, förhoppningsvis samma djup som fisken står på.

En annan finess är att ha det rätta mothugget när fiskar nappar på betet, man får inte rycka för tidigt utan vänta tills flötet åker under ytan och då har man chansen att fästa kroken i munnen på fisken med mothugget.

Bottenmete

När fisken är nära eller på botten så är såklart bottenmete sättet att meta på.

Om det är strömt vatten är oftast bottenmete ett bra sätt att använda sig av. Bottenmete har förstås inget flöte så man ser att det nappar på linan eller spötoppen. Bottenmete funkar också bra att kasta ut lite längre än mete med flöte. Man kan använda olika typer av spön, men alla går bra att använda även om spön med mjukare topp är att föredra. Många gillar att bottenmeta i norra Sveriges bäckar och fånga bäcköring till exempel.

Mete med frilina

Som namnet skvallrar om så används bara en lina och en krok. Meta i bäckar, vid vattenytan eller om fisken är rädd för sänken och flötet. Det kan vara mycket effektivt för att fiska bäcköring i Norr. Tänk på att välja rätt krok för fisken du försöker fånga, en liten vass och tunn krok fastnar ofta lättare. När du vet vilken fisk du vill ha så kan du se till att använda rätt bete.

Lycka till med ditt metande och glöm inte att njuta av lugn och ro.