Fiskekort

Vanligtvis behövs inget fiskekort när man är ute och fiskar vid kusterna, men i många sjöar och vattendrag så kan ett sådant kort komma att användas. Ett fiskekort kan köpas på nätet, i fiskeutrustningsbutiker eller sportbutiker samt hos olika fiskeklubbar runt om i landet.

Se upp med ihärdigt fiskande

Fiske ingår inte i Allemansrätten, vilket innebär att man inte bara kan ta sitt spö och sätta sig ned vart man vill. Man kan heller inte bortse från vissa regler som fritidsfisket för med sig och som måste följas. Sverige har områden som berörs av förbjudet fiske eller platser där somliga arter är utrotningshotade och ska skyddas under lektiden eller fortplantningen. Många av reglerna om fritidsfisket finns att läsa om på Jordbruksverket och det gäller att läsa igenom dem noggrant för att förstå vad som gäller. Fiskar du utomlands så gäller helt andra regler. Det anordnas flera fiskeresor utomlands idag, men har du redan hittat ett boende hos exempelvis  så kan du ta del av utländska fiskevatten när du vill. Se dock till att läsa på vad som gäller i ditt område först.

Hitta rätt i fiskevattnet

Om du som många andra är beroende av din telefon, så finns det flera hemsidor på nätet, bl.a fiskekort.se som kan tala om för dig hur du ska göra. Ta också med dig din mobil ut när du ska fiska då det finns flera appar som säkerställer de bästa fiskevattnen. Fiskekortet kan också skickas till dig som SMS eller per e-post så du slipper strul med papperslappar och borttappade handlingar.

Fiskekortet

I havet och i de stora sjöarna Vättern, Vänern, Mälaren, Hjälmaren och Storsjön går det bra att fiska utan fiskekort men i andra vatten måst du fråga om lov först och dessutom kan ett fiskekort krävas. Länsstyrelsen, kommunerna och de olika fiskevårdsområdesföreningarna kan ge dig svar på dina frågor om du inte är riktigt säker på vem du ska prata med. De kan också hjälpa dig med att tala om för dig var du kan skaffa ett fiskekort. Ofta kan flera personer ingå i kortet, vilket kan vara bra att veta om man är en hel familj ute på strövtåg.

Är man medlem i någon fiskeförening så kan man ibland få rabatt på fiskekort eller ta del av andra förmåner som är perfekta en ljummen sommardag eller en blåsig vårdag då fiskarna nappar rejält. Ett fiskekort är annars inte speciellt dyrt, det kostar vanligtvis från någon hundralapp och uppåt beroende på hur länge man vill nyttja det och till vad. Ett tips är att köpa ett kort som håller längre då det blir betydligt billigare. Ett tredygnskort kan kosta ca 200 kr medans ett årskort bara kostar ca 350 kr. Olika priser gäller för olika kommuner och fiskevatten men vanligtvis brukar priserna ligga tämligen nära varandra. Det finns dock en riktprislista för alla Sveriges vatten som ges ut varje år och där du kan få ett bättre hum om vilka priser som gäller.