Hur får man bort fisklukt efter fisket?

Att fiska är en lisa för själen för så många personer och en avkopplande sysselsättning som man kan hålla på med i timmar. Dock medför denna hobby, och i vissa fall även yrket, att en obehaglig doft sprider sig i både hem och kläder samt inte minst på händerna när man har rensat och fångat fisk under dagen. Denna lukt är som många vet mycket svår att bli av med. Det finns dock tips att ta del av om man inte vill råka bli bortskuffad av vänner och familj bara för att fisklukten etsar sig fast.

Tvål, citron, kaffe, ättika eller diskmedel?

Du som är hängiven fiskare vet nog själv hur irriterande det kan vara att stinka fisk och hur tvålen nöter på dina händer när du stått och gnuggat i timmar. Ofta är faktiskt tvål inte tillräckligt och även diskmedel bör kompletteras med något annat för att ta bort doften. Något som dock kan hjälpa är ättikan. Späd ut lite ättika i vatten och lägg händerna i ett vattenbad i ca 15 minuter – 1h. Med stor sannolikhet kommer doften att avta rejält.

Ett annat bra knep är att använda citron. Se dock upp med att du inte har några sår på händerna. Samma sak gäller för ättiksspriten. Pressa några citroner i lite kallt vatten och gnugga händerna rena under en timme. Glöm inte att rengöra under naglarna där lukten har en tendens att dröja sig kvar. Ta helst inte varmt vatten – det gör att doften inte försvinner lika lätt. Sista knepet som de flesta tycker fungerar är ljummet kaffe. Tvätta dina händer i detta eller gnid in händerna i kaffesump en bra stund.

Använd handskar för händernas skull

Det kan visserligen vara tufft att använda handskar mitt i sommaren, men det kan bli ack så uppskattat av din familj som annars måste dras med lukten. Om du inte vill ta på dig varma handskar så kan du införskaffa operationshandskar som är ytterst tunna. De är billiga och kan köpas online, vilket gör att du slipper en hög kostnad eller låna pengar till det. Detta hjälper visserligen bara för händerna och inte för kläder och fiskeutrustning, men då händerna är något som du helt enkelt måste bära med dig 24/7 så är det dessa du måste skrubba allra mest.

Rengöringsprodukter för hemmet

Det är lätt att tvätta kläderna och att hålla fiskeutrustningen inlåst i garaget för att slippa lukter. Dock kan fisklukten sätta sig i väggarna om du inte är noggrann. För detta finns det flera produkter att köpa som sopar bort obehagliga dofter som fisklukt, husdjursdoft eller unkenhet. Prova t.ex Stink Killer och spraya i alla rum.