Tjäna pengar på fiske

Fiske är ett stort intresse för många. Det är dock i vanligaste fall endast en hobby, eller en sport som man väljer att delta i. Dock finns det möjligheter att jobba med fiske, att ha fiske som sin inkomstkälla. Det finns flera vägar du kan gå när du vill jobba med fiske, du kan antingen sälja fiskeutrustning eller jobba på en båt. Oavsett vilken väg du väljer finns det ett antal saker du bör tänka på.

Starta företag

Om du vill starta ett eget företag, oavsett om det är att sälja fiskeutrustning eller någonting helt annat, måste du först ta en titt på vad allting kommer kosta dig. Chansen att du behöver hjälp med finansieringen är rätt stor och krea.se är då en bra hemsida att besöka. Hos krea guider och tips. Det finns även möjlighet att ansöka om lån hos krea.se. De kan kort sagt hjälpa dig komma igång med ett företag.

Det krävs att du har kunskap om fiske för att lyckas att tjäna pengar inom denna bransch. Om du startar ett företag kommer det dock innebära en hel del annan kunskap. Du måste helt enkelt lära dig att driva ett företag och allt det innebär. Om du endast vill syssla med fiske och inte allt pappersarbete kan det därför vara bäst att du fokuserar på ett annat yrke inom fiske.

Utbildning

Det finns utbildningar du kan gå ifall du vill jobba med fiske. Ett exempel är Fiske- och jaktguide vilket är en YH-utbildning som tar två år. Efter du tagit examen kan du sedan börja jobba hos länsstyrelsen, i fiskebutiker eller som en personlig guide. Det finns även möjlighet att jobba inom resebyråer, vissa resebyråer erbjuder nämligen fisketurer både utomlands och här i Sverige.

Jobba utomlands

Ett sista alternativ på vad du kan göra om du vill tjäna pengar på fiske är att jobba utomlands. Det finns möjligheter att få jobb som en guide på olika fiskeresor. Detta är ett jobb som kan vara både underhållande och krävande. Du får då syssla med allt från fiskeutrustning till hyrbåtar. För att lyckas inom detta arbete måste du dock ha stor erfarenhet av fiske, tålamod, bra språkkunskaper samt social kompetens.

Du kan även välja att åka till Norge och arbeta på en fiskebåt. Detta är ett jobb med rätt hög lön men du får räkna med att befinna dig på havet under ganska långa perioder. Du kan hitta information om att jobba på fiskebåt i vårt grannland genom att ta kontakt med norska fiskerederier.