Sveriges bästa platser för fiske

Det är nästan överflödigt att lista de bästa fiskeplatserna i Sverige. För en svensk fiskare är det bästa med landet att det finns tillgång till fiskevatten i princip vart man än bor. Förutsättningarna för olika platser må variera, men de har det gemensamt att det nästan alltid är bra. Med det sagt, om du vill ha det bästa av Sveriges fiskevatten är det norrut du ska bege dig. Klä dig i kläder från Garphyttan, packa massäcken och kör mot någon av de norrländska älvarna. När laxen vandrar upp i älvarna, då är svenskt fiske som bäst. Hur som helst, här följer några tips på fiskevatten som finns utspridda i landet.

Furusund

Furusund är en ö som ligger i Stockholms skärgård som erbjuder mängder av fiskemöjligheter. Hit kan du ta dig i princip året runt för att testa fiskelyckan. Variationen är stor: det finns grunda vatten, skär med vass, djupt vatten och så vidare. I tidningen Café kallades Furusund ett av Sveriges absolut bästa fiskelägen i alla kategorier.

Älvkarleby

Älvkarleby ligger i Uppland och här hittar du en av Sveriges bästa fiskesjöar. Tyvärr är perioden då fisket är som bäst där ganska kort, men om du befinner dig där någon gång mellan maj och juli är fiskemöjligheterna på topp. Delvis beror förutsättningarna på hur Dalälven rinner när du befinner dig där.

Öresjö

Öresjö ligger beläget i närheten av Lilla Edet i Västra Götaland. Här kan du fiska året om. Totalt sett kan du under året stöta på dryga 20 olika fiskarter i vattnet. Abborre kan du fiska året om. Faktum är att det i trakterna fångas ungefär 1000-talet laxar varje år. Det är ganska imponerande för en plats som är belägen så pass långt söderut.

Fegen

På gränsen mellan Västra Götaland och Halland hittar du sjön Fegen. Vattnet är hem åt i första hand gädda, abborre och gös, men totalt sett kan du hoppas stöta på mer runt 17 olika arter. En sak som är unik med Fegen är att du under våren kan dra upp löjor.