Fiske i den virtuella världen

Det är inte alla som har möjlighet att ta sig ut i en båt på sjön för att fiska, eller så kanske man är en riktig storfiskare och vill kunna njuta av sin hobby även under den kalla vintern när sjöarna är frusna. Anledningarna kan vara många till att man gillar att spela fiskespel på sin dator, spelkonsol eller mobiltelefon. Här nedan följer en kort genomgång av några av de spel som finns på marknaden i denna kategori.

Professional Fishing

Professional Fishing är ett av de populärare fiskespelen just nu. Det släpptes i december 2018 och finns till både PC och Android. En av anledningarna till dess popularitet är förmodligen för att det är gratis på båda plattformarna. Men det man förlorar på karusellen får man som bekant ta igen på gungorna. För att komma åt den bättre fiskeutrustningen i spelet måste man betala för denna. Detta inte helt populära förfarande är även känt som mikrotransaktioner eller “köp i appar”. Man kan köpa en hel del utrustning i spelet och precis som i verkligheten finns olika sorters fritidsbyxor att välja bland. Spelet har även stöd för multiplayer över nätet, så man kan tävla mot andra virtuella fiskare.

Professional Fishing innehåller en mängd olika fisksorter och har dessutom dynamiskt väder och dygnscykel, vilket påverkar hur lätt eller svårt det är att få vissa sorters fiskar på kroken. En viss typ av fisk kan till exempel vara som mest aktiv på natten och nappar inte på dagen när solen ligger på.

Russian Fishing 4

Även Russian Fishing 4 är ett gratis fiskespel till PC och beskrivs som en fiskesimulator med RPG-element. Likt Professional Fishing finns det även här köpmöjligheter inuti spelet för att låsa upp bättre utrustning. Vill man inte betala så tvingas man spendera väldigt mycket tid med spelet istället, för att få råd med bättre fiskespön och annat.

Grafiken är inte riktigt lika snygg som i Professional Fishing och spelet är dessutom i early access, vilket innebär att det fortfarande är under utveckling men ändå går att spela för allmänheten. Totalt finns 80 fiskarter och stöd för multiplayer online.

Fishing: Barents Sea

Ett lite mer nischat fiskespel är Fishing: Barents Sea som utspelar sig ute på Barents hav där man styr sin stora fiskeskuta. Mycket fokus i spelet har också lagts på båtarna och skeppen som är så stora så man kan gå omkring inuti dem. Spelet innehåller till och med officiellt licensierade trålare från Hermes och fisket sker mer i industriell skala i detta spel. Till sin hjälp har man även teknisk utrustning som ekolod, avancerad navigationsutrustning och annat. Skeppen kan uppgraderas allt eftersom man avancerar i spelet. Det här spelet är dock inte gratis utan kostar cirka 20 euro, men då innehåller det å andra sidan inte heller några köp inuti spelet.