Hur blir man en mästare på fiske?

Hur kommer det sig att vissa människor bara behöver slänga i draget så får de napp, medans andra får vänta i timmar, ja dagar innan en ynklig liten firre fastnar på kroken? Man tror man gör rätt, men icke sa Nicke! Vad krävs för att bli en riktig mästare på fiske?

Tålamod

För det första krävs ett enormt tålamod, för övning ger färdighet. Det brukar ta lite tid innan man får grepp om saker och ting och de som har fiskelycka är ofta personer som har fiskat en del i sina liv.

Variation

Det kan vara skönt att sätta sig till ro någonstans för att sedan bara slänga i reven och vänta, men då får man sällan många napp. Fiske betyder lugn och ro för många men blir det för lugnt och man koncentrerar sig för lite, får det också sina konsekvenser.

Att inte sitta på samma ställe hela tiden utan flytta på sig om man står på en berghäll, är ett smart drag. Då blir man också mindre uttråkad själv.

Hitta rätt teknik

Utrustningen är viktig men tekniken är viktigare. Visa drag kräver att man själv rycker och drar lite i spöt, medans andra bara ska vevas in. Skaffa information om de olika fiskesätten och hur dragen ska användas så blir det i alla fall hjälp på traven. Resten får turen ta hand om.

Rätt utrustning

Att vänta sig att få en kräfta med kastspö är generellt ingen bra idé. Visst kan man fiska flera arter på olika sätt, men en bra utrustning är ändå viktig om man ska ge sig på lite större fiskar. Läs om de olika metoderna och vilken utrustning som behövs till diverse fiskar.

Tänk på att även storfiskare kan komma hem utan fångst ibland, så misströsta inte allt för mycket.