De olika fiskedragen

 

Om man är en van fiskare, brukar man i regel ha koll på de olika fiskedragen, wobblerna och jiggarna och allt vad de heter. Det kan dock vara lite klurigt om man är nybörjare eller inte är bekant med alla fiskemetoderna ännu samt om man inte fiskat så många olika fiskarter ännu.

Det bästa är att fråga sig fram i fiskebutiken, när man köper sina drag, vilket som passar till vilken fisk, men annars kan också de flesta drag fungera på många sorts fiskar.

Typer av drag

De vanligaste dragen eller beten som används är skeddrag, jigg, spinnare, wobbler eller jerkbait.

  • Skeddragen är oftast platta och gjorda i metall och kan vara målade. De gör oregelbundna rörelser i vattnet, vilket liknar döende fiskar som lockar till sig rovfiskarna.
  • Jigg är ett gummiliknade drag och kan både se ut som en fisk eller en mask och kan därmed användas på många olika fiskar. När man använder jiggar, måste man däremot ha en mer utvecklad teknik för att draget skall simma på ett verklighetstroget sätt. Annars riskerar det att få en monoton rörelse och då anar fisken oråd. Många jiggar har en svans som tyvärr ofta blir avbiten eller fastnar någonstans och ramlar av och då måste man kasta hela draget. Det är nämligen svansen som attraherar fisken.
  • Wobblers är drag som är gjorda av trä eller plast och rör sig i sidled eller höjdled i vattnet, ibland med en liten sked som snurrar. Vissa wobblar har även kulor inbyggda i sig som ger ett intressant ljud. Även med fiske av en wobbler krävs det att fiskaren är aktiv och inte bara vevar, utan även rycker till lite då och då, så draget liknar ett äkta byte. Wobbler är särskilt effektiv för gäddan.
  • Spinnare är ett mindre drag som liknar mindre fiskar, vilket gör det möjligt att både fiska gädda eller mindre fiskar som abborre. Det har ett huvud och en fastsatt liten manick som ser ut som en sked eller del av ett metalldrag, och när det befinner sig i vattnet, blir rörelserna mycket snabba. Den lilla skeden ska snurra hela tiden så det gäller att kolla så att den inte fastnat.
  • Jerkbait ser ut som en liten fisk men har ingen snurrande sked, vilket gör att man måste vara extra uppmärksam och aktiv när man fiskar med dessa drag. Dessutom är de väldigt färgglada och ser mycket realistiska ut.