Många små fiskar

Fiskar som nappar på mete

Att meta är en mycket populär form av fiske som många tycker om att ägna sig åt. Man talar i huvudsak om tre olika typer av mete och dessa är bottenmete, flötmete och mete med frilina. Man kan få i stort sett alla olika fiskar när man metar, till exempel mört, braxen, abborre, löja sik och öring. Mete är en utmärkt familjesysselsättning eftersom det inte kräver en massa dyrbar utrustning plus att det ger frisk luft, avkoppling och gemenskap. Får man dessutom napp är middagen säkrad och det blir roligare att tillaga den egenfångade fisken.

En man som metar

För att meta behöver man egentligen inte mer än ett metspö med lina och krok. Man kan använda både nätlinor och flätlinor men tänk på att inte välja för grov lina eftersom det gör kastningen lite svårare. Det är förstås inte heller bra att ha för tunn lina eftersom man då riskerar att linan brister när man får napp om det är en lite större fisk på kroken. Krokens storlek bör anpassas efter vilken fisk man vill fånga men enkelt kan man säga att en lite mindre och vass krok lättare fastnar i fiskens mun. På kidsbrandstore hittar man roliga och användbara kläder till barnen när man skall ge sig ut på fisketur med hela familjen.

Vilket bete man skall använda är också lite olika beroende på vilken fisk man skall meta efter. Bra bete är mask, maggot, majskorn, deg, räkor, bröd, larver, fiskbitar och olika sorters småfisk. Man kan också köpa boilies som är speciellt smaksatta degkulor. Även här gäller regeln liten fisk – litet bete, större fisk – större bete. Ägnar man sig åt flötmete innebär det att man har ett flöte på linan och när flötet dyker betyder det att man har en fisk på kroken. Med ett mothugg fäster man kroken i fiskens mun och sedan är det bara att ta hem fisken.

 

Bottenmete fungerar bra när man fiskar i strömt vatten eller när man behöver kasta ut långt från land. Då används ett sänke som tyngd och spöspetsen visar när det nappar. Vid mete med frilina har man bara en krok med bete och detta fungerar till exempel särskilt bra vid bäckmete i Norrland. Med bara en mask på kroken får man fina bäcköringar. Man måste också komma ihåg att se till att ha rätt fiskekort så man inte riskerar böter.