Visst är några timmars avkoppling i det fria en underbar upplevelse, och vad kan passa bättre då än att ge sig ut på en fisketur för att få lite extra spänning? Oavsett om det handlar om isfiske, flugfiske eller bara en stunds metande, kan det vara rena meditationen att sitta där och begrunda sina tankar samtidigt som man väntar på napp. Här kommer några vanliga fiskemetoder.
Metfiske
Att meta räknas som både den enklaste och vanligaste metoden för fiske. I alla åldrar kan det vara en trevlig sysselsättning att sätta sig på bryggan eller en berghäll och se abborrarna samlas därnere under ytan. Man kan antingen ha ett metspö med lina, eller en metrev som är väldigt lätt att packa ned i semesterväskan. Längst ner sitter en liten krok där man fäster betet och lite ovanför finns det ett flöte som guppar på vattenytan, för att hålla koll på när det nappar, men även för att reglera längden på linan under vattnet. Vill man meta under vinterhalvåret kan man pimpelfiska. Då borrar man upp ett litet hål i isen och med ett kort spö rycker man då och då för att locka fisken.
Betet brukar för det mesta vara en mask eller en lite brödbit och det är viktigt att fästa den så att inte kroken syns. Fiskar är nämligen inte så dumma som man kan tro.
Flugfiske
Flugfisket är en metod som består av att man fäster en fluga eller ett insektsliknade bete längs ut på linan. Sedan kastas linan på ett sätt som gör att insekten ser verklig ut och rör sig verklighetstroget. Flertalet fiskar kan fiskas med flugfiske men mest förekommande är lax, öring, harr och röding. Oftast flugfiskas det i strömmande vatten eller insjöar, men man kan även bedriva flugfiske till havs.
Spinnfiske
I spinnfiske används ett fjädrande spö med en spinnrulle som kan vara upp till 200 meter lång. Sedan fäster man ett drag, en jigg eller wobbler i änden och kastar med olika tekniker ut draget i vattnet för att sedan veva in det. Det är alltså ett kastspö som kan användas till gäddfiske eller för att fiska torsk, öring osv. Draget man använder ska passa fiskarten, så det är viktigt att byta drag beroende på fisk.
Vertikalfiske
Att utöva vertikalfiske har på senare tid fått ett uppsving, dels för att det är enkelt och dels för att det inte kostar en massa. Vill man fiska gös eller röding, är vertikalfiske en utmärkt metod.
Metoden innebär att man oftast fiskar på lite djupare vatten, vilket innebär fiske i en båt. Därifrån sänker man ner en jigg som är ett slags gummibete och genom ett ekolod kan man lokalisera fiskarna innan man sänker ner betet. Det kan alltså liknas vid pimpelfiske eller en slags metfisketeknik. Utrustningen består av ett vertikalspö och linan ska vara en tunn flätlina. Jiggarna kommer i olika varianter och färger, beroende på fiskart och djup. Sist men inte minst behöver man införskaffa ett ekolod.