All den fisk som man inte tänker äta, ska man absolut släppa tillbaka. När man tar i fisken måste man blöta händerna innan man släpper ut den igen, annars förstör man dess slemhinnor och den kan inte simma ordentligt igen. Var även försiktig när du tar ut kroken ur munnen så att den inte skadas för mycket. Att sätta in fingrarna i en fiskmun kan tyckas obehagligt för många och dessutom har fiskar som gäddor sylvassa tänder och kan bitas rejält. Därför är det bra att ta med en tång så att man kan kroka av fisken utan att själv riskera ett finger.
När man däremot skall avliva fisken, bör detta ske snabbt och smärtfritt. Låt alltså inte fisken ligga kvar på land och kvävas ihjäl. Det är ohyggligt och rent djurplågeri! Antingen kan man ta en stor påk och slå den rejält i huvudet eller ta ett stadigt grepp om kroppen och skära av huvudet. Men tänk på att inte skära två gånger och ha en sylvass kniv till hands. Döda fisken direkt när du tagit upp den ur vattnet.
Vid avlivning av odlad fisk gäller särskilda bestämmelser.