Miljövänligt fiske och märkningar

 

Många fiskarter är nära att bli utrotade p.g.a. överfiske. Dessutom blir haven och sjöarna allt mer förgiftade vilket gör att fisken innehåller en massa gifter eller dör ut. Därför börjar fler och fler länder nu reagera och bestämmer sig för att göra något åt det. Vissa fiskemetoder är så pass dåliga att man helt försöker sluta med dem.

Vill man köpa miljövänlig fisk bör man titta efter miljömärkningar som KRAV eller MSC eller ASC som betyder att fisken är ansvarsfullt odlad eller fiskad med godkända metoder. Vissa fiskar ska men dock helt låta bli att köpa eftersom de är utrotningshotade och deras bestånd måste således bli lämnade ifred. Detta gäller exempelvis ål, havskatt och vitling men även vanlig torsk bör enbart fiskas på vissa ställen, då de inte anses helt friska på andra platser. För att få klarhet i vilken fisk som man kan eller inte kan/bör äta, finns en fiskeguide på bl.a. Världsnaturfondens hemsida. Den innehåller de flesta fisksorter med förklaring till varför man bör undvika några av dem.

Att titta efter miljömärkningar är mycket enkelt när man handlar och gör att man inte behöver oroa sig för att begå misstag.