Fiskesemester

Fiskeintresset i Sverige är relativt stort. Många människor älskar att gå upp i tidig morgon, ta på sig stövlarna och ta med sig sitt spö för en rofylld (eller actionfylld) fisketur. Runt om i landet finns det fantastiska platser att fiska på, både platser med lugnare vatten och platser där vattnet ständigt är i rörelse. En fiskesemester är inte enbart till för den ensamme sportfiskare, utan många tar mer än gärna med sig sin familj upplevelsen. Kom ihåg att du behöver ha ett fiskekort för att få fiska och att detta med fördel kan beställas redan innan avresan. Åker du längre bort är det även bra att se till så att boendet är planerat, oavsett om du ska sova i tält, campingstuga eller på ett hotell.

Norge – himmelriket för fiskare

Även utanför Sverige är platserna för fiske mycket bra. Norge har länge varit ett populärt land för fiskare att resa till och människor strömmar hit från olika delar av världen. Fiskemöjligheterna är många och du kan dra upp allt från hälleflundra, torsk och sill, men naturligtvis är det främst laxen som gör att Norge har blivit en så omtyckt samlingsplats. Här har många fiskare lyckats dra upp riktiga sjöbestar, men en kvinna lyckades ta kvinnligt världsrekord när hon drog upp en fisk på hela 233 cm och med en vikt på 105 kilo. Detta hör dock inte till vanligheterna och den som fiskar i samma vatten får troligtvis vara beredd på en aning mindre fångster. Är det dock världsrekordet du har i sikte kan Lofoten vara den perfekta platsen för att hitta de allra största fiskarna. Glöm bara inte bort att ta några styrkepass på gymmet innan du reser dit. En fisk på över 100 kilo kan vara riktigt svår att få upp.

Packning och planering

För att fiskesemestern ska bli så bra som möjligt är det viktigt att planera noga. En fiskesemester liknar inte den vanliga semestertypen, där man ligger slängd i solstolen eller promenerar på pittoreska gator. Kom ihåg att kläderna du packar bör vara varma och vattentåliga, eftersom dagarna vid fiskevattnet kan bli långa. Regn är inte heller helt ovanligt, så för att semestern inte ska bli förstörd av en förkylning bör fötter och kropp håller rätt temperatur och inte utsättas för kyla. Utöver kläder behöver du naturligtvis se till att ha en plats att bo, speciellt om du reser en längre bit från ditt hem. Det finns många bra campingplatser i närheten av populära fiskevatten, där du kan ställa din husvagn, husbil eller tält. Fördelen med en fiskesemester i Sverige eller Norge är att du slipper alla vaccinationer som du hade behövt om du hade rest till ett mer exotiskt land. Är du ändå i behov finns det snabb och smidig vaccination Göteborg, Stockholm, Malmö och andra platser runt om i landet.