Bra matfiskar att fiska efter

Det finns en stor variation av fiskar i våra svenska vatten, och många av dem är goda att lägga på tallriken. Eftersom betet och fiskedraget till stor del påverkar vilka fiskar man får på kroken, kan det vara bra att redan innan man ger sig ut på fisketuren ha en idé om vilken fisk man är ute efter. Därför tänkte vi här tipsa om några goda matfiskar, när det är bäst att fiska efter dem och vad man ska tänka på för att lättast få på dem på kroken.

En populär matfisk är till exempel röding. När det gäller röding måste man dock, så som med många andra fiskarter, tänka på vilken säsong det är. Detta eftersom kvaliteten på rödingens kött förändras stort under dess lektid. Under denna period äter fisken nästan ingenting alls, vilket betyder att den tar sin energi från sina befintliga muskler och fettreserver. Resultatet blir en benig och torr fisk, som inte allts är särskilt aptitlig på tallriken. Röding ska man därför se till att fånga under hösten, när den är som godast. Detsamma gäller öring.

För att få en röding eller öring på kroken fungerar spinnare bra som drag. Ett skeddrag kan också ge resultat, och om man inte får något napp med den ena typen av drag är det alltid bra att prova med den andra sorten. Det hjälper också att komplettera med ett bete, till exempel en mask.

En annan populär matfisk är rödspättan, och till skillnad från rödingen och öringen är rödspättan som bäst på sommaren. Det finns ett gammalt ordspråk som lyder ”När ängen är grön är spättan skön”, och det beror på att spättan under lektiden förlorar mer än hälften av sitt kött. Lektiden är på våren, och framåt sommaren har spättan därför hunnit bygga upp sitt kött igen.

När det gäller fiske av rödspätta och andra plattfiskar gäller det att locka dem med rörelse och färg. En kombination av spinnare och jigg, tillsammans med färgglada pärlor som träs på linan, är därför vanligtvis ett vinnande tips. Man ska också se till att ha en krok av bra kvalitet och rätt storlek, eftersom plattfiskar har ganska små och mjuka munnar, och därför hugger försiktigt.

Självklart går det inte att tala om goda matfiskar utan att nämna laxen, och även denna klassiska matfisk fångas bäst på sommaren, även om den också är bra under tidig höst. Om man ska fiska lax i ett strömmande vatten är flugfiske en effektiv metod, och då passar det bäst med så kallade laxflugor eller tubflugor. Om man inte tycker om att fiska med fluga kan man också använda ett vanligt kastspö med en wobbler eller ett skeddrag.

Om du föredrar att inte behöva jobba så hårt för att få god fisk till middag, kan en smidigare lösning vara att beställa din mat via nätet. Då behöver du inte ens lämna soffan för att äta röding eller rödspätta, om du inte skulle vilja. Ett bra tips är att kolla in Black Friday och Matsmart, eftersom Black Friday just nu har rabattkuponger till Matsmart, så att du inte bara kan beställa din mat bekvämt, utan också billigt.